Què tractem

TRASTORNS QUE TRACTEM

Depenent de les manifestacions clíniques, diferenciem els següents tipus de TCA; anorèxia nerviosa, bulímia nerviosa, trastorns de conducta alimentària no especificats, trastorn per afartament i obesitat

Anorèxia Nerviosa

Es caracteritza per una preocupació obsessiva sobre l'alimentació , fòbia extrema a guanyar pes i control del mateix. Cursa amb baix pes i en dones provoca la pèrdua de la menstruació. En la majoria de cassos, aquestes persones senten el desig de seguir baixant pes encara que estiguin molt per baix del considerat normal per la seva altura i talla.

Ens referim a AN restrictiva quan la persona desenvolupa estratègies conductuals dirigides a restringir aliments (generalment acompanyades d'abús d'activitat física), en la AN purgativa la persona utilitza el vòmit, laxants o diürètics per aconseguir la reducció de pes.

Bulímia nerviosa

Es caracteritza per la pèrdua de control vinculat a problemes de maneig emocional. La persona expressa un important malestar després d'efectuar l'afartament, encara que la necessitat de realitzar-lo és imperiosa. Presenta sempre un fort desig obsessiu de perdre pes.

Parlem de bulímia nerviosa purgativa quan compensa l'afartament amb conductes purgatives com pot ser el vòmit, els laxants i els diürètics. Parlem de bulímia nerviosa no purgativa quan no utilitzen aquestes estratègies de compensació, encara que sí es valen de l'ajú i la restricció extrema per perdre pes. Això fa que es mantingui en un pes normal.

Trastorns alimentaris no especificats (TCANEs)

Avui en dia cada vegada són menys freqüents els trastorns alimentaris típics, AN i BN siguen cada vegada més habitual que els professionals ens trobem amb els anomenats Trastorns de la Conducta Alimentaria No Especificats (TCANEs), formes mixtes, incompletes, parcials o que no compleixen criteris dels trastorns habituals.

Els TCNEs són a l'actualitat els trastorns alimentaris més freqüents i contràriament al que es pensa, poden ser els cassos més greus. La seva gravetat ve determinada no només per la clínica alimentària sinó que també ve definida per diversos factors psicopatològics, conductuals, relacionals, etc.. que hauran de ser avaluats per l'equip clínic, ja que molt sovint, van acompanyats d'altres trastorns de conducta, alteracions de personalitat, dificultats familiars, relacionals, de convivència i hàbits en general, que influeixen negativament en la normalització del funcionament vital.

Trastorn per afartament

El Trastorn per Afartament o Sobreingesta Compulsiva es caracteritza per la presència del afartament com a manifestació principal, però a diferència de la bulímia no hi ha conductes compensatòries. Es tracta de persones amb sobrepès que han intentat múltiples dietes sense èxit, en freqüència l'ús del menjar es troba vinculat a conflictes emocionals. Es fonamental diferenciar aquest trastorn de la obesitat o el sobrepès, ja que el seu tractament haurà de ser diferent. És un trastorn que pot arribar a ser molt invalidant i podria requerir d'un ingrés hospitalari per realitzar una bona avaluació i controlar adequadament la conducta alimentària. La base del tractament és l'abordatge multidisciplinari, on l'eix principal serà psicològic sota supervisió nutricional i psiquiàtrica.

bytalking
Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar la experiencia de navegación. Al continuar con la navegación entendemos que se acepta nuestra política de cookies.